Παρισι: Η πόλη του φωτός

Το Παρίσι είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο του παρισινού λεκανοπεδίου. Η κυρίως πόλη έχει έκταση 105,16 τ. χμ. και πληθυσμό 2.152.423 κατοίκους, ενώ μαζί με τα προάστια, η έκταση φτάνει τα 1.832 τ. χμ. και ο πληθυσμός τους 9.060.000 κατοίκους.

Το έδαφος του Παρισιού είναι κυρίως πεδινό με κάποιους μικρούς λόφους. Οι βασικοί λόφοι του Παρισιού είναι του Μενιλμοντάν, της Μονμάρτης και της Μπελβίλ στη δεξιά όχθη του ποταμού Σηκουάνα, ενώ στην αριστερή όχθη βρίσκεται  ο λόφος του  Μοντάν Σεν Ζενεβιέβ.

Οι πιο ζεστοί μήνες στο Παρίσι είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενώ οι πιο ψυχροί είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφτεί κανείς την πόλη που δίκαια έχει κερδίσει το χαρακτηρισμό «Πόλη του Φωτός»  είναι οι ανοιξιάτικοι και οι καλοκαιρινοί, αλλά και το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, κατά το οποίο οργανώνονται και οι πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.   

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ

 Ο πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε από το μηχανικό Γουστάβο Άιφελ για την παγκόσμια

έκθεση του 1889 με αφορμή την επέτειο  για τα 100  χρόνια  από τη Γαλλική Επανάσταση. Παρ’ όλο που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του κόσμου, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τους καλλιτεχνικούς και τους λογοτεχνικούς κύκλους του Παρισιού την περίοδο που κατασκευάστηκε. Το ύψος του υπολογίζεται στα 320 μ. μαζί με τη τηλεοπτική  κεραία  στην κορυφή του, ενώ το βάρος του φτάνει τους 7.000 τόνους.

Σταθείτε κάτω απ’ το φωτισμένο Πύργο του Άιφελ τη νύχτα, κοιτάξτε πάνω και απολαύστε το αναμφισβήτητα ομορφότερο, χαρακτηριστικότερο σήμα κατατεθέν στον κόσμο.

 

NOTRE DAME

 Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων αποτελεί ένα αριστούργημα της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής και υπήρξε για επτά αιώνες το επίκεντρο των εορτασμών στο Παρίσι. Η κατασκευή της άρχισε το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Το εξωτερικό του ναού καλύπτεται από πανέμορφες ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα βιτρό με θρησκευτικές παραστάσεις που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.   

Παρακολουθήστε μια συναυλία οργάνου και δείτε τους ρόδακες να αλλάζουν χρώμα στο φως.          

 

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΛΥΣΙΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

Η μεγαλοπρεπής λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων έχει μήκος 1,9 χμ., πλάτος 71 μ. και οχτώ δρόμος. Σε αυτή τη λεωφόρο γίνεται κάθε χρόνο η μεγάλη παρέλαση 14ης  Ιουλίου. Στο άκρο της βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται με εντολή του Ναπολέοντα  το 1806, προκειμένου να θυμίζει τις αυτοκρατορικές του νίκες. Όταν όμως άρχισαν οι ήττες, πρώτα σε μάχες και έπειτα σε πολέμους ολόκληρους, το μνημείο δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη και δεν ολοκληρώθηκε πριν το 1836.

 

CENTRE POMPIDU

Το Centre Pompidu εντυπωσιάζει και γοητεύει τους επισκέπτες από τότε που εγκαινιάστηκε, το 1977, με τη ριζοσπαστική (για την εποχή της) αρχιτεκτονική του, η οποία ωστόσο άρχισε να δείχνει ξεπερασμένη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ήταν λοιπόν αναγκαία η ανακαίνιση, αποτέλεσμα της οποίας και η αστραφτερή, λευκή δυτική πρόσοψη.  Ο 4ος και ο 5ος όροφος είναι αφιερωμένοι στην έκθεση περισσότερων από 40.000 έργων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Επισκεφθείτε στο κέντρο την ανακαινισμένη αίθουσα προβολών, τον εκθεσιακό χώρο που έχει επεκταθεί, τον υπερσύγχρονο κινηματογράφο και την ταράτσα με την εντυπωσιακή θέα.

MARAIS

Το Marais με τα παλιά αρχοντικά του, είναι μία από τις πιο γοητευτικές συνοικίες του Παρισιού, που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της προεπαναστατικής της αρχιτεκτονικής. Δείτε τα υπέροχα hotels particuliers (ιδιωτικά μέγαρα) τη μέρα και τα γεμάτα ζωή μπαρ και κλαμπ όταν πέσει η νύχτα.

 

SAINT CHAPELLE

Το πιο υπέροχο γοτθικό μνημείο του Παρισιού, το Sainte Chapelle, είναι κρυμμένο μέσα στε τείχη του Palais de Justics (των Δικαστηρίων). Χτίστηκε ύστερα από την εντολή του Λουδοβίκου Θ’ για να στεγάσει τη συλλογή του από άγια λείψανα, στα οποία συγκαταλέγονταν ο θρυλικός ακάνθινος στέφανος του Ιησού και μέρος της κάρας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Μετά την επανάσταση τα λείψανα επανατοποθετήθηκαν στη Notre Dame. Θαυμάστε τα υπέροχα βιτρό στο Άγιο Παρεκκλήσι μια ηλιόλουστη ημέρα.

 

ΛΟΥΒΡΟ

 Το αχανές Ανάκτορο του Λούβρου κατασκευάστηκε γύρω στο 1200 για να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως φρούριο. Στα μέσα του 16ου αιώνα ανακατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως βασιλικό ανάκτορο.  Από  το 1793 μέχρι σήμερα το Ανάκτορο του Λούβρου λειτουργεί ως μουσείο. Η είσοδός του αποτελείται από μια γυάλινη πυραμίδα που φτιάχτηκε το 1988. Στα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγονται η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου, η πασίγνωστη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα κοσμήματα του Ραμσή Β’, ο Καθιστός Γραφέας και πολλά άλλα.  Περάστε από τις καινούργιες συλλογές (πρωτόγονη τέχνη, για παράδειγμα) πριν την επιβεβλημένη επίσκεψη στα κλασικά έργα.

 

 

MUSEE D’ ORSAY

Στο μουσείο Musee d’ Orsay που βλέπει στον Σηκουάνα, παρουσιάζεται η εθνικλη συλλογή της Γαλλίας από πίνακες, γλυπτά, αντικείμενα τέχνης και άλλα έργα που φιλοτεχνήθηκαν στο διάστημα 1.840-1.914, μεταξύ των οποίων και τους καρπούς των κινημάτων του ιμπρεσιονισμού, του μεταϊμπρεσιονισμού και της αρτ νουβό. Στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο παλιό σταθμό που είχε κατασκευαστεί στα 1900 και άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο το 1986. Θαυμάστε τη μοναδική, υπέροχη συλλογή ιμπρεσιονιστικών έργων του μουσείου.

 

MUSEE RODIN

Στο Musee Auguste Rodin εκτίθενται γλυπτά του Ροντέν και της Καμίλ Κλοντέλ, καθώς και τα προπλάσματα κάποιων από τα πιο διάσημα έργα του Ροντέν, όπως το χέρι του Θεού, Οι Αστοί του Καλέ, ο Στοχαστής και το ανυπέρβλητο Φιλί. Να πάτε για τα έργα τέχνης, φυσικά, αλλά μην παραβλέψετε την όμορφη έπαυλη που τα φιλοξενεί και τους θαυμάσιους κήπους της.

 

Είτε έρχεστε από τη Rivoli, κεντρικό άξονα κοντά στο ποτάμι, μέσω του Λούβρου, είτε από την Οπερα με πλησιέστερο προς το Marais σταθμό το St Paul ή τη Βαστίλλη, γρήγορα θα ανακαλύψετε το καλά κρυμμένο Μουσείο Πικάσο, με μια εντυπωσιακή συλλογή έργων. Συνολικά 203 πίνακες, 158 γλυπτά, 28 ανάγλυφα, 16 κολάζ, 88 κεραμικά και πάνω από 3.000 σκίτσα. Ενας πακτωλός έργων στο μέγαρο Σαλέ, κτίριο του 1656, το οποίο ανήκε σε έναν φοροεισπράκτορα αλατιού. Το μέγαρο αυτό περιήλθε στον δήμο του Παρισιού το 1964. Οταν ο Πικάσο πέθανε το 1973, αυτό το κτίσμα επελέγη για να στεγάσει την πλούσια συλλογή του.

Το Μουσείο Carnavalet είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Παρισιού. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο με κήπο, που γλίτωσε από τις ισοπεδωτικές προσπάθειες των μηχανικών του Ναπολέοντα, ενώ ο βαρώνος Οσμάν ζήτησε να του παραχωρηθεί για να τοποθετήσει τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στα υπό κατεδάφιση σπίτια! Σε δύο πτέρυγες εκτίθενται δύο διαφορετικές εποχές. Στην πρώτη, η ιστορία της πόλης μέχρι την Επανάσταση. Στη δεύτερη, στο Οτέλ Πελετιέ, στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο πορτρέτων, χαρακτικών, αντικειμένων από την εποχή της Επανάστασης, όπως και νομίσματα. Σε χωριστές αίθουσες θα δείτε το δωμάτιο του Proust, όπως και αντίγραφο της λαιμητόμου. Σε άλλο δωμάτιο θα δείτε την art deco πρόσοψη του διάσημου κοσμηματοπωλείου Fouquet του 19ου αιώνα. Πριν γίνει μουσείο ήταν το σπίτι της διάσημης επιστολογράφου Μαρκησίας ντε Σεβινέ, που περιέγραψε με γαργαλιστικές λεπτομέρειες τον τρόπο ζωής της κοινωνίας του 17ου αιώνα, την εισαγωγή της πανάκριβης σοκολάτας τότε στη Γαλλία, την υφαντουργία που ανθούσε στην περιοχή και άλλα.

 

Η Place des Vosges, η πρώτη ανοιχτή πλατεία του Παρισιού, με τις 36 κατοικίες από κόκκινο τούβλο, συμμετρικά φτιαγμένες και τις αψίδες από κάτω σαν να επρόκειτο για σαλόνι, υπήρξε τόπος βασιλικών ανακτόρων ώς το 1559, όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων μετέφερε οριστικά τη βασιλική κατοικία στο Λούβρο, επίσημο ανάκτορο πλέον. Σήμερα γύρω απ' αυτή την πλατεία, τη γοητευτικότερη του Παρισιού, με τα αναρίθμητα καφέ, τους κρυφούς κήπους και τα ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία, υπάρχουν κτίρια στα οποία έμειναν μερικοί απ' τους γνωστότερους πνευματικούς ανθρώπους. Τον Βίκτωρα Ουγκώ, τον Μαρσέλ Προυστ, τον Ζαν Κοκτώ, τον Πολ Λεοτάρ, την Αννα ντε Νοάιγ, τον Πικάσο και τόσους άλλους.

Στον αριθμό 7 της πλατείας είναι το πανέμορφο Πτι Οτέλ ντε Σιλί του 17ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε για έναν διάσημο χαρτοπαίκτη. Μετά πέρασε στα χέρια του πρωθυπουργού του Ερρίκου του 4ου, μαζί με τον πορτοκαλεώνα του στην πίσω μεριά.

Το Δημαρχείο του 17ου αιώνα, το Hotel de Ville, στην επώνυμη πλατεία, υπήρξε κέντρο ανατριχιαστικών εκτελέσεων εκείνα τα ανταριασμένα χρόνια. Εδώ εκτελέστηκε και ο δολοφόνος του Ερρίκου του 4ου, ο Ροβαγιάκ. Αξίζει να το επισκεφθείτε. Το κτίριο κάηκε το 1871 και ανακατασκευάσθηκε αργότερα.

Το μουσείο Κονιάκ Ζέ, στον αριθμό 11 της Rue Payenne, απ' τους Ερν. Κονιάκ και Λουίζ Ζε, ιδρυτές του πολυκαταστήματος της Σαμαριτέν πιο κάτω, στεγάζει μια πολύ μεγάλη συλλογή έργων τέχνης και επίπλωσης του 18ου αιώνα. Μεταξύ άλλων, θα δείτε και μια πανέμορφη συλλογή από ταμπακιέρες διακοσμημένες με πολύτιμες πέτρες και σμάλτο.

Το Μέγαρο Γκενεγκό, στη Rue des Archives, κατασκευασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα του 17ου αιώνα, Φρανσουά Μονσάρ, για τον Φρανσουά Γκενεγκό, υπουργό και σφραγιδοφύλακα του Ερρίκου. Το 1967, ο Αντρέ Μαλρό εγκαινίασε μία απ' τις 2 πτέρυγες, ως μουσείο της Φύσης και του κυνηγιού. Στην άλλη υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής των Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Μονέ και άλλων. Ο γεωμετρικός κήπος είναι εντυπωσιακός.

 

Αξίζει ακόμα να δείτε

Στον αριθμό 3, της Rue Volta, βρίσκεται το πιο παλιό σπίτι του Παρισιού. Ενα τετραώροφο κτίριο του 1300 με στιβαρή δομή και με δοκούς κάθετους εξωτερικά ανάμεσα στα παράθυρα.

Το Μέγαρο Λιμπεράλ Μπριάν, του 1685, επηρεασμένο από την ιταλική τεχνοτροπία. Στεγάζει σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από κλειδαριές, πόμολα και παλιά ρόπτρα.

Το Hotel de Sens είναι το παλιότερο μεσαιωνικό μέγαρο του Marais, κτισμένο το 1475 σε τύπο πύργου. Αργότερα έγινε η οικία της πρώην συζύγου του Ερρίκου του 4ου, Μαργαρίτας ντε Βαλουά, «διάγοντας βίον ακόλαστον». Σήμερα στεγάζει τη βιβλιοθήκη τέχνης Φορνέ.

Το Μέγαρο Σουμπίζ, στην πασίγνωστη Rue des Francs Bourgeois, με τη μεγαλοπρεπή αυλή του, μετατράπηκε σε μουσείο γαλλικής ιστορίας. Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα και η διαθήκη του Ναπολέοντα, με την οποία ζητούσε να επιστραφούν στη Γαλλία τα λείψανά του!

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στη Rue des Rosiers, στους αρ. 7 και 27, τα καταστήματα Goldenberg και Finkelltzan, είναι τα καλύτερα για τις ονομαστές ρέγκες, τα φλάνκεν, τα μπορστ. Παντού υπάρχουν καταστήματα σοκολατοποιίας, για όλα τα βαλάντια, με πολύ όμορφες συσκευασίες για δώρα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στην οδό Φραν Μπουρζουά, το κατάστημα L' image du Grenier sur l' eau, όπου θα βρείτε παλιές καρτ ποστάλ, έντυπο υλικό, οδηγούς και άλλα. Στη Rue des Francs bourgeois, Νο 47, θα τρελαθείτε με το κατάστημα L' Art du bureau, με είδη design και γραφείου. Στο Village St Paul, το πιο όμορφο συγκρότημα καταστημάτων με αντίκες. Στο Au Levain du Marais, εξαιρετικό αρτοποιείο, θα βρείτε παραδοσιακό ψωμί και άλλα υπέροχα είδη πατισερί.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΤΕΚΙΑ

Στο περίφημο μπιστρό Benoit, στις όχθες του Σηκουάνα, θα φάτε και θα πιείτε θαυμάσια. Στο Chez Marianne, παλιός οίκος ανοχής, θα φάτε strudels και falafels. Στο Korcarz στον ίδιο δρόμο -(Rue des holpitalienes St. Gervais)- θα πάτε για γλυκό. Στο L' Ambroisie, στην place des Vosges, κρατήσεις έως και μήνα πριν, στο πρώην κοσμηματοπωλείο, με το πέτρινο πάτωμα και το όμορφο περιβάλλον. Γλυκιές κόκκινες πιπεριές, καραβίδες με σουσάμι, αρνάκι με τραγανή κρούστα και τρούφες απ' τα καλύτερα.La guirlande de Julie, στην place des Vosges σε ένα πανέμορφο κτίριο του 17ου αιώνα. Le baracane, στην καρδιά του Marais. Ψητό κουνέλι, τα αχλάδια ψημένα με σος μαδέρα και cassis, λικέρ τριαντάφυλλου, όπως και το σπιτικό ψωμί, απ' τα καλύτερα στο Παρίσι. Τέλος, το Bojinger κοντά στη Βαστίλλη. Είναι η παλιότερη μπρασερί στο Παρίσι -1864- διακοσμημένη σε στυλ art deco, με εξαιρετικά πιάτα.

Bόλτες στο Παρίσι

ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ 
(Canal Saint-Martin, www.ilovecanalsaintmartin.com): Σκάφτηκε με εντολή του Ναπολέοντα Ι (1802 - 1825) για να τροφοδοτεί με φρέσκο νερό το διαρκώς διογκούμενο την εποχή εκείνη Παρίσι. Ενώνει τον ποταμό Oursq με τον Σηκουάνα, εκβάλλοντας στη Βαστίλη.

Από τις πιο γοητευτικές βόλτες σήμερα, με γραφικά μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά στις δεντροφυτεμένες όχθες του, κέντρο ενός πιο εναλλακτικού κόσμου, άγνωστο στους περισσότερους τουρίστες. Κάθε Κυριακή απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μετατρέπεται σε τεράστιο πεζόδρομο - ιδανικό μέρος ιδιαίτερα για όσους ταξιδεύουν με παιδιά.

ΤΡΕΙΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ

Hôtel du Nord
102 quai de Jemmapes, Canal St Martin, 75010, T/+33.1.40407878, www.hoteldunord.org
Μπαρ-ρεστοράν, θρυλικό ντεκόρ της γυρισμένης τη δεκαετία του '30 ομώνυμης ταινίας του Marcel Carné, που παραπέμπει σε ένα νοσταλγικό, ασπρόμαυρο Παρίσι. Εδώ, μου λένε, συχνάζουν οι πιο ωραίοι άντρες της πόλης!
 La Marine
55 quai de Valmy, Canal St Martin, 75010, T/+33.1.42396981
Κλασικό μπιστρό με πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα και καλό φαγητό, που βγάζει τραπέζια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει.
 Chez Prune
36 rue Beaurepaire, quai de Valmy, Canal St Martin, 75010, T/+33.1.42413047
Hype café, revival της (γαλλικής) δεκαετίας του '70, με καλές μουσικές επιλογές, μερικά καλομαγειρεμένα πιάτα και πολύ καλά σάντουιτς. Ιδανικό για το μεσημέρι.
 Στο Parc des Buttes Chaumont 
(http://paris1900.lartnouveau.com/paris19/les_buttes_chaumont.htm): 
Ιδανικό μέρος για βόλτες, στο 19ο Διαμέρισμα. Με ρομαντική ατμόσφαιρα δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας (δημιουργήθηκε από τον Ναπολέοντα τον ΙΙΙ το 1867), αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία του γούστου της εποχής εκείνης, με τεχνητές λίμνες, καταρράκτη, belvedere με ναό κορινθιακού ρυθμού αφιερωμένο στη... Σίβυλλα, τεχνητούς λόφους και σπηλιές, αγγλικούς και κινέζικους κήπους, κρεμαστές γέφυρες…

ΔΥΟ ΣΤΑΣΕΙΣ

 Le Pavillon du Lac
Parc des Buttes Chaumont, 75019, T/+33.1.42000721, www.lepavillondulac.fr
Καθίστε για μεσημεριανό. Νεο-μπιστρό με βεράντες πάνω στη λίμνη και ένα ενδιαφέρον γαστρονομικό μενού (22 € για πρώτο, δεύτερο πιάτο και γλυκό). Συγκεντρώνει τους αστούς της περιοχής.
 Rosa Bonheur
Parc des Buttes Chaumont, 1 rue Botzaris, 75019
Απόλυτο must! Είναι το πιο ζεστό τάπας μπαρ της πόλης. Ενα μείγμα εναλλακτικών και «ΒοΒο» (bourgeois - bohème) συρρέει κάθε βράδυ. Ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα και πολύ καλή μουσική! Μέχρι και οι New York Times έχουν γράψει ότι αυτό το μαγαζί είναι σαν το revival της παλιάς ατμόσφαιρας του «Palace».

 

ΧΡΗΣΙΜΑ SITES

www.parisbalades.com: Για διαδρομές και ξεναγήσεις στην πόλη.
www.monuments-nationaux.fr: Για ξεναγήσεις στα εθνικά μνημεία της πόλης, κλειστά τα περισσότερα στο ευρύ κοινό.
www.paris.fr: Ο Δήμος των Παρισίων οργανώνει ξεναγήσεις στα πάρκα και τα νεκροταφεία.
www.lavoixdeslieux.fr: Θεματικές επισκέψεις (τα νερά της πόλης, Παρίσι και Ναπολέων, όψεις των κτιρίων κ.λπ.).
www.designaparis.com: Διαδρομές σε καταστήματα διακόσμησης, γκαλερί και show rooms σχεδιαστών.
www.bateauparisiens.com: Για κρουαζιέρες στον Σηκουάνα.
www.canauxrama.fr: Για διαδρομές με καραβάκι στο Canal Saint-Mar

ΦΑΓΗΤΟ

Chez Casimir & Chez Michel
6 rue de Belzunce, 75010, T/+33.1.48782880 & 10 rue Belzunce, 75010, T/+33.1.44530620
Δύο «αδελφά» εστιατόρια. Το πρώτο έχει ένα πολύ ενδιαφέρον μενού με τρία πιάτα συν ένα τεράστιο πιάτο με τυριά, με περίπου 30 ευρώ. εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Το δεύτερο έχει πιο γαστρονομικό προσανατολισμό, κυνήγια και μανιτάρια του δάσους, όταν είναι στην εποχή τους. Αντισυμβατικό το πρώτο, πιο αστικό το δεύτερο.

Le Troquet
21 rue François Bonvin, 75015, T/+33.1.45668900
Πολύ ατμοσφαιρικό μπιστρό. Γαλλική κουζίνα εμπνευσμένη από τη Χώρα των Βάσκων. Σε ένα πολύ ήσυχο κομμάτι του 15ου Διαμερίσματος. Το μενού με τρία πιάτα κοστίζει 32 €.
 Autour d' un Verre
21 rue de Trevise, 75009, T/+33.1.48244374
Ο Καναδός σεφ προσφέρει ένα μενού με δύο πιάτα, σε πολύ γενναιόδωρες μερίδες, με 20 €. Καλή λίστα με βιολογικά κρασιά. Συγκεντρώνει πολλούς από τους μποέμ της δεξιάς όχθης.
 Fish La Boissonnerie
69 rue de Seine, 75006, T/+33.1.43543469
Αγγλοσάξoνας ο σεφ, δημιουργεί πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή μαγειρική παράδοση, προσανατολισμένα περισσότερο στα θαλασσινά και τα ψάρια. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα πρώην ψαράδικο με ψηφιδωτή πρόσοψη, με θεματολογία από τον κόσμο του βυθού. Ενα must στην αριστερή όχθη.
 Le Baratin
3 rue Jouye-Rouve, 75020, T/+33.1.43493970
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια στο Παρίσι, στη μυθική συνοικία Belleville. Πολλά πιάτα με ξεχασμένα υλικά, όπως μυαλά ή μοσχαρίσιος πατσάς, φτιαγμένος συγκλονιστικά, με τον δικό τους τρόπο. Πολύ καλή κάβα. Μεσημεριανό μενού: 16 €.
 Bistro Volnay
8 rue Volney, 75002, T/+33.1.42610665, www.bistrovolnay.fr
Ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '30 και ένα εξαιρετικά παριζιάνικο μείγμα πελατών: γιάπηδες, καλλιτέχνες, κυρίες του κόσμου, δανδήδες. Νεο-μπιστρό. Δηλαδή, η κλασική μαγειρική των μπιστρό επανεκτελεσμένη σε μια κάπως πιο light εκδοχή. Βρίσκεται πολύ κοντά στην place Vendôme.
 No Problemo
21 rue Andre del Sarte, 75018, T/+33.1.42543938
Στη βάση της σκάλας που οδηγεί στη Sacré Cœur. Πραγματικά σπιτική κουζίνα. Ο,τι και να πάρετε, είναι πολύ νόστιμο. Δοκίμασα ένα αρνίσιο κότσι τέλεια μαγειρεμένο! Τιμές πιάτων από 6 έως 16,50 €, ποτήρι κρασί 4 €. (Για άλλη μια φορά με έπιασε μελαγχολία γι' αυτά που πληρώνουμε και γι' αυτά που τρώμε στην Αθήνα...)
 La Cuisine de Chez Moi
14 rue Richer, 75009, T/+33.1.44839551
Το εσωτερικό του δεν θα δημοσιευτεί ποτέ σε περιοδικό διακόσμησης. Ταπεινό εστιατόριο, καλά κρατημένο μυστικό της κινεζικής παροικίας των μεγάλων μπουλβάρ, που σερβίρει την πιο αυθεντική κουζίνα Σετσουάν που έχω φάει εκτός Κίνας.
 Breizh café
109 rue Vieille du Temple, 75003, T/+33.1.42721377, www.breizhcafe.com
Στην καρδιά του Marais. Ιδανικό για μεσημεριανό τσιμπολόγημα με αυθεντικές κρέπες και συνταγές από τη Βρετάνη.
 Chez Jeannette
47 rue du Faubourg Saint-Denis, 75010, T/+33.1.47703089, www.chezjeannette.com
Σας το έχω ξαναπροτείνει, αλλά πήγα να το τσεκάρω και διαπίστωσα ότι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ζεστά μπαρ του εναλλακτικού Παρισιού. Ενα πολύ ενδιαφέρον μικρό μενού για όσους πεινάνε και vintage ντεκόρ της δεκαετίας του '40.
 La Palette
45 rue de Seine, 75006, Τ/+33.1.43266815
Θεσμός πια, το καφέ-εστιατόριο των καλλιτεχνών εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ευχάριστα σημεία για ένα break στις βόλτες σας στο Saint-Germain και στην αριστερή όχθη του Παρισιού. Ατμόσφαιρα «γύρισμα του αιώνα» στο εσωτερικό του και μια πολύ όμορφη «ταράτσα» για τους αμετανόητους καπνιστές.

 

ΑΓΟΡΑ

 Colette
213 rue du Faubourg Saint-Honoré, 75001, T/+33.1.55353390, www.colette.fr
Funky chic concept κατάστημα. Ρούχα σχεδιαστών, βιβλία, καλλυντικά, design αντικείμενα, αξεσουάρ. Είναι από τα καταστήματα που «κάνουν είδηση» αλλά και λανσάρουν τάσεις. Το πιο πιθανό είναι ότι δύσκολα θα βρείτε κάποιο ρούχο να αγοράσετε. Βγάλτε την καταναλωτική σας μανία στα αξεσουάρ ή τα καλλυντικά. Από τα πιο εμπνευσμένα μαγαζιά της πόλης.
 L' Eclaireur
26 avenue des Champs Elysées, 75008, T/+33.1.45621232, www.leclaireur.com
O ναός της avant-garde μόδας στο Παρίσι. Εχουν πέντε μπουτίκ, διαφορετικού προσανατολισμού η μία από την άλλη. (Στο Marais, βρίσκεται στο No 40 της ruede Sevigne.)

 Bon Ton
5 bd. des filles du Calvaire, 75003, T/+33.1.42723469, www.bonton.fr
Concept κατάστημα για παιδιά. Καλές επιλογές και πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Ξεφεύγει τελείως από το «χαριτωμένο» και βαρετό ύφος των παιδικών καταστημάτων. Πολύ ενημερωμένο το τμήμα του βιβλιοπωλείου για παιδιά.
 Merci
111 boulevard Beaumarchais, 75003, T/+33.1.42770033, www.merci-merci.com
Concept κατάστημα βασισμένο στην ιδέα της ανακύκλωσης. Vintage ρούχα, μεταχειρισμένα βιβλία, είδη για το σπίτι, έπιπλα. Η καινούργια τάση της αγοράς και το πιο ενδιαφέρον κατάστημα αυτή την εποχή στο Παρίσι. Στο υπόγειο, στον καταπράσινο ακάλυπτο, λειτουργεί καντίνα με βιολογικά φαγητά.
 Tapisseries de la Bûcherie
2 rue du Haut Pavé, 75005, Τ/+33.1.40468769, www.bucherie.com
Ενα από τα τελευταία καταστήματα μιας ξεχασμένης εφαρμοσμένης τέχνης, της ταπισερί (ή γκομπλέν, όπως έγινε γνωστή στην Ελλάδα, έχοντας πάρει το όνομα της πόλης που παρήγαγε και εξήγαγε τα κεντήματα αυτά τον 19ο αιώνα). Θα βρείτε όλα τα παλιά σχέδια, τυπωμένα σε καμβά, καθώς και μαλλιά που βάφουν και επεξεργάζονται οι ίδιοι.
 Diptyque
34 boulevard Saint-Germain, 75005, T/+33.1.43264527, www.diptyqueparis.com
Από τη δεκαετία του '60, τα Diptyque είναι τα πιο σοφιστικέ αρώματα στη Γαλλία. Φέτος λάνσαραν την καινούργια κολόνια Eau Duelle, δημιουργία μιας νέας μεγάλης «μύτης» της γαλλικής αρωματοποιίας, του Fabrice Pellegrin. Προσωπικά, παραμένω πιστός στην πρώτη κολόνια που λάνσαραν το 1968, τη L' Eau Diptyque, εμπνευσμένη από τα αγγλικά ποτ πουρί (κανέλα και γαρίφαλο, γεράνι, σανδαλόξυλο και τριαντάφυλλο).
 Les Galleries du Palais-Royal
Στάση μετρό: Palais-Royal - Musée du Louvre
H πιο όμορφη αγορά ειδών πολυτελείας στο Παρίσι. Σταματήστε στο κατάστημα Didier Ludot για vintage υψηλή ραπτική, ανακαλύψτε τα αρώματα του Serge Lutens (Les salons du Palais Royal Shiseido), την Boutique του Marc Jacobs, το κατάστημα του Pierre Hardy, σταρ σχεδιαστή των οίκων Hermès και Balenciaga, τον Rick Owens κ.λπ.
 Marché Saint-Pierre
2 rue Charles Nodier, 75018, T/+33.1.46069225, www.marchesaintpierre.com
Η σπηλιά του Αλή Μπαμπά στα υφάσματα. Κοντά στη Sacré Coeur, στη Μονμάρτρη. Πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Αναζητήστε τις χειροποίητες πασμαντερί.
 Astier de Villate
173 rue Saint-Honoré, 75001, T/+33.1.42607413, www.astierdevillatte.com
Χειροποίητα κεραμικά σερβίτσια στο (μπαρόκ) γούστο του 17ου αιώνα, ολλανδικής έμπνευσης έπιπλα, κολόνιες και αρωματικά κεριά. Περάστε οπωσδήποτε.
 Patrick Roger199 rue du Faubourg Saint-Honoré, T/+33.1.45611146, www.patrickroger.com
Γλυπτικές δημιουργίες σε σοκολάτα! Ο Patrick Roger συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της γαλλικής υψηλής ζαχαροπλαστικής, αναμειγνύοντας με δεξιοτεχνία γεύσεις, φόρμες και αρώματα. Είναι το νέο όνομα στη σοκολατοποιία και έχει τιμηθεί από το κράτος με το βραβείο του καλύτερου τεχνίτη.
 La Dernière Goutte
6 rue Bourbon le Château, T/+33.1.43291162, www.ladernieregoutte.net
Καλή επιλογή οίνων μικρών παραγωγών απ' όλη τη Γαλλία, από έναν μεγάλο λάτρη του κρασιού, τον Αμερικανοκουβανό Juan Sanchez. Πάρα πολύ καλές τιμές! Για μεγάλες παραγγελίες συμφέρει καλύτερα να τα στείλετε στην Ελλάδα. Με την παλέτα, τα μεταφορικά ανέρχονται περίπου στο 1 με 1,5 € το μπουκάλι.
 Ε. Dehillerin
18 - 20 rue Coquillière, 51 rue Jean-Jacques Rousseau, 75001, T/+33.1. 42365313, www.e-dehillerin.fr
Είναι το μέρος όπου κάνουν τα ψώνια τους όλοι οι μεγάλοι σεφ. Εργαλεία κουζίνας, καταπληκτικά μαχαίρια και τα καλύτερα τηγάνια και κατσαρόλες στον κόσμο, δικής τους κατασκευής, χάλκινα, με επικάλυψη inox εσωτερικά. Αν σας αρέσει η μαγειρική, θα πάθετε παράκρουση. Λειτουργεί από το 1820.

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

 To Musée du Quai Branly (www.quaibranly.fr). Για art primitive αλλά και για το καταπληκτικό κτίριο όπου στεγάζεται.
 Την Οπερα (www.operadeparis.fr).
 Την Opéra Comique (www.opera-comique.com)..
 Το Théâtre de la Ville (www.theatredelaville-paris.com), γιατί έχει πάντα πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Greek