Μαλδίβες: Στα νησιά του παραδείσου

Ονειρικές παραλίες, απόλυτη γαλήνη, οργανωμένος τουρισμός: οι κοραλλιογενείς ατόλες του συμπλέγματος των Μαλδίβων ανταμείβουν τον επισκέπτη πλουσιοπάροχα για την επιλογή του, προσφέροντάς του μαγική ηρεμία και ξεκούραση

αταγάλανος ανέφελος ουρανός, ατόλες (μικροί κοραλλιογενείς ύφαλοι) με όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου γύρω γύρω, πυκνή βλάστηση από κοκκοφοίνικες, κατάλευκη άμμος, απέραντη κρυστάλλινη γαλάζια θάλασσα και κάθε τόσο μια γραφική βάρκα να διασχίζει τα ήρεμα νερά. Κι όμως είναι αληθινή, μα και τόσο συνηθισμένη εικόνα για τους κατοίκους και τους παραθεριστές των «νησιών του Ροβινσώνα Κρούσου», όπως ονόμασαν τις Μαλδίβες ευφυείς τουριστικοί πράκτορες. Και δεν είναι καθόλου ατυχής ο χαρακτηρισμός θα λέγαμε, αφού μπορεί να είναι πραγματικά απομονωμένος αυτός που θα το θελήσει, μια και τα νησιά επιλέγονται ως ιδανικός προορισμός απόλυτης ξεκούρασης και επαφής με τη θάλασσα, για τρελά ερωτευμένους που ονειρεύονται «μαζί στην άκρη του κόσμου», αλλά και λιγότερο ρομαντικούς επιχειρηματίες που αναζητούν ένα ησυχαστήριο με πολυτελείς ανέσεις.

Περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σρι Λάνκα, στον Ινδικό Ωκεανό, εκτείνονται τα 1.192 (όπως τα καθορίζει η κυβέρνηση, ενώ συμπεριλαμβανομένων των μικρών υφάλων μπορεί να φτάσουν τα 13.000!) μικρά κοραλλιογενή νησιά, από τα οποία μόνο τα 202 κατοικούνται. Ακατοίκητα λογίζονται και τα 74 νησάκια τα οποία φιλοξενούν αποκλειστικά τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κατοικούνται μόνο από τους παραθεριστές και τους εργαζόμενους σε αυτά.

α νησιά έχουν έδαφος αμμώδες και η φτωχή σε ποικιλία βλάστηση περιλαμβάνει μαγκρόβια, αρτόδενδρα, ινδοσυκιές, μπαμπού, μπανανιές και πολλές φοινικιές. Πάνω από 700 είδη θαλάσσιας ζωής του Ινδικού Ωκεανού απαντώνται και χωρίζονται σε δύο τύπους: εκείνα των κοραλλιογενών υφάλων και εκείνα της ανοιχτής θάλασσας, που όμως πλησιάζουν στις ατόλες για να βρουν τροφή. Μάλιστα, τα τρία τέταρτα της θαλάσσιας ζωής των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου είναι συγκεντρωμένα στις Μαλδίβες. Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε τη θεωρία ότι οι ατόλες δημιουργούνται από σκελετούς κοραλλιών που αναπτύσσονται γύρω από τις κορυφές βυθισμένων ηφαιστείων. Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένας κοραλλιογενής ύφαλος, που αποτελείται από πετρωμένους σκελετούς κοραλλιών, ενώ άλλα κοράλλια εξακολουθούν να αναπτύσσονται κυκλικά. Οσο ο βράχος συρρικνώνεται, τα κοράλλια που εξακολουθούν να αναπτύσσονται, δημιουργούν ένα περιμετρικό υπόγειο ρήγμα. Οταν ο ύφαλος βυθιστεί ολοκληρωτικά, το κοραλλιογενές ρήγμα αποτελεί τη βάση ενός νησιού, που με την πάροδο των αιώνων και με την άμμο που εναποτίθεται, δημιουργεί το νησί όπου μπορεί να αναπτυχθεί βλάστηση.

Τα νησιά έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες ως τα πιο επίπεδα του κόσμου, αφού το ύψος τους από την επιφάνεια της θάλασσας δεν ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα. Το κλίμα χωρίζεται σε δύο περιόδους μουσώνων και όλο το χρόνο κυριαρχεί μια μέση θερμοκρασία 30° C. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που συνεπάγεται την αλλαγή του κλίματος, αυξάνει κάθε χρόνο τα επίπεδα των ωκεανών γύρω στα 5,8 χιλιοστόμετρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε 150 χρόνια πολλά από τα νησιά των Μαλδίβων θα έχουν εξαφανιστεί κάτω απ' τη θάλασσα. Ο κίνδυνος υφίσταται ήδη από το 1987 όταν τσουνάμι και καταστροφικές θύελλες κάλυψαν το ένα τρίτο της τότε καταγεγραμμένης γης.

Γνωρίζοντας τους κατοίκους

Τα νησιά των Μαλδίβων αποτελούν ένα μικρό ισλαμικό έθνος. Ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 350.000 κάτοικοι. Ευγενικοί, ευχάριστοι, γελαστοί («πώς να μην είναι», συμπληρώνει ένας φίλος, «αφού μπορούν να παντρευτούν τέσσερις γυναίκες και να τις χωρίσουν με την απλή φράση: σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω!»), οι γυναίκες ασχολούνται κυρίως με την οικογένεια και οι άντρες ως επί το πλείστον με την αλιεία, και κάποιο ποσοστό με τον τουρισμό.

Αν και μουσουλμάνοι, εξακολουθούν να πιστεύουν στα κακά πνεύματα και στα θρυλικά τζίνι που έρχονται από τη θάλασσα, τη γη και τον αέρα και ο τρόπος για να τα αντιμετωπίσουν είναι η «φαντχίτα» - η μαγεία που εξασκούν οι σαμάνοι που λέγονται «χακίιν», οι οποίοι μπορούν ακόμα να θεραπεύουν και να κάνουν αλλά και να λύνουν μάγια, κυρίως ερωτικού χαρακτήρα.

Μαθαίνοντας την ιστορία

Η ιστορία των Μαλδίβων χωρίζεται σε εκείνη πριν από τον προσηλυτισμό στο Ισλάμ (1153 μ.Χ.) και μετά. Επίσημα τα βιβλία των παιδιών μιλούν για θρύλους και κατορθώματα με πρίγκιπες και βασίλισσες και δαιμονικά τζίνι, που συνδέονται με τη μέλλουσα εισδοχή στο Ισλάμ.

Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών λέγεται ότι έφθασαν στο έρημο αρχιπέλαγος από τη Σρι Λάνκα και τη Νότια Ινδία γύρω στο 500 π.Χ. Ο εξερευνητής του Κον-Τίκι, Θορ Χέγιερνταλ, υποστηρίζει ότι τα νησιά ήταν γνωστά πολύ πριν, αφού βρίσκονταν στο θαλάσσιο εμπορικό σταυροδρόμι πολλών ναυτικών εθνών. Αρχαίοι Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι, Μεσοποτάμιοι και Ινδοί περνούσαν με τα εμπορικά πλοία τους. Οι κάτοικοι, που ονομάζονταν Ρεντίν, λάτρευαν μια ηλιακή θεότητα. Οι Ρεντίν ήταν που άφησαν θρύλους και δοξασίες για τα πλάσματα του καλού και του κακού - τα τζίνι, που εξακολουθούν να τα πιστεύουν μέχρι σήμερα. Γύρω στο 500 π.Χ., οι Ρεντίν κατά πάσα πιθανότητα εκδιώχθηκαν από τους βουδιστές της Σρι Λάνκα και τους Ινδούς της Νότιας Ινδίας. Ο Βρετανός HCP Bell, που υπηρετούσε στην Κεϋλάνη, στα 1920 ηγήθηκε αρχαιολογικών αποστολών στις Μαλδίβες, εξερευνώντας τα ερείπια των «χαγουίτας» - των βουδιστικών στουπών, συμπεραίνοντας ότι η απουσία οικοδομικού υλικού ανάγκαζε τους πιστούς να κτίζουν τα ιερά τους πάνω από τα ήδη υπάρχοντα, και έτσι εξηγείται γιατί αρκετά τεμένη βλέπουν στον ήλιο και όχι στη Μέκκα.

Οι Αραβες έμποροι της μακρινής Ανατολής αναφέρονται για πρώτη φορά τον 2ο αιώνα μ.Χ. και ονόμαζαν τις Μαλδίβες νησιά του χρήματος, αφού τα όστρακα που χρησιμοποιούνταν ως διεθνές νόμισμα κατά τους πρώτους αιώνες εκεί βρίσκονταν άφθονα.

Οι Μαλδίβες προσηλυτίσθηκαν στο Ισλάμ το 1153 μ.Χ. από τον Νοτιοαφρικανό Αραβα Abu al Barakat. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν μερικές νεαρές παρθένες από το Μαλέ αφέθησαν σε ναό για να γίνουν θυσία στο τζίνι της θάλασσας Rannamaari, ο Abu al Barakat πήρε τη θέση τους και διαβάζοντας στίχους από το ιερό Κοράνι, κατάφερε να διώξει το τζίνι μακριά. Ετσι, ο Abu al Barakat έγινε ο πρώτος σουλτάνος του Ισλάμ και ακολούθησαν έξι δυναστείες.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, έφθασαν οι Πορτογάλοι ορμώμενοι από την ήδη πορτογαλική Γκόα των Ινδιών. Αφού πήραν την άδεια και έκτισαν ένα φρούριο στο Μαλέ, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν τα νησιά, μέχρι που ο καπετάνιος Andreas Andre το 1558 κατάφερε να πάρει την εξουσία. Ο Andiri Andirin, όπως τον αποκαλούσαν οι ντόπιοι, λέγεται ότι γεννήθηκε στις Μαλδίβες και πήγε στην Γκόα σε νεαρή ηλικία για να επιστρέψει ως αρχηγός της πορτογαλικής αποστολής. Η κατάκτηση έγινε βαριά, καθώς οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να προσηλυτίσουν με τη βία στο χριστιανισμό τους κατοίκους. Ετσι ξεκίνησε ανταρτοπόλεμος και, με τη βοήθεια του μαχαραγιά του Μαλαμπάρ των Ινδιών, κατάφεραν να εκδιώξουν τους Πορτογάλους. Τον 17ο αιώνα δέχτηκαν την προστασία των Ολλανδών που διοικούσαν την Κεϋλάνη και ανέπτυξαν καλές σχέσεις με τη Βρετανία, η οποία υπέγραψε σύμφωνο αναγνώρισης και προστασίας του σουλτανάτου στα 1887, και πέρα από την αεροπορική βάση που δημιούργησε στο νησάκι Γκαν το 1956, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε περαιτέρω για τις Μαλδίβες. Τον Ιούλιο του 1965 οι Μαλδίβες έγιναν μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ από το 1968 εδραιώθηκε ως πολίτευμα η δημοκρατία.

Ανακαλύπτοντας ένα παρθένο εξωτικό προορισμό

Πριν από σαράντα περίπου χρόνια ο Ιταλός ταξιδιωτικός πράκτορας George Corbin επισκέφθηκε τις Μαλδίβες και ενθουσιασμένος αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του διοργανώνοντας ταξίδια στα μικρά αυτά νησιά. Το πρώτο συγκρότημα Kurumba ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1972 και μέχρι το 1977 είχαν δημιουργηθεί 11 συγκροτήματα. Το 1978 είχαν επισκεφθεί τα νησιά πάνω από 30.000 τουρίστες και τότε ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε όχι μόνο να κάνει ένα δεκαετές τουριστικό πλάνο, υπολογίζοντας ως πολύ σημαντικά τα έσοδα για την οικονομία, αλλά και να θέσει τα όρια στον τουρισμό.

Μετά την έλευση τουριστών χωρίς όριο και χίπικη διάθεση, που έφερναν ξένα πρότυπα και διαφορετικά ήθη ερχόμενοι σε επαφή με τους ντόπιους, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του 1979 που προέβλεπε τον ελεγχόμενο τουρισμό. Η νομοθεσία αυτή έδωσε την ευκαιρία να οργανωθεί ποιοτικός τουρισμός που θα εξασφάλιζε στον επισκέπτη άριστες υπηρεσίες, αλλά και στους κατοίκους μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πουθενά ζητιάνοι ή άστεγοι.

Από τότε για να επισκεφθεί κάποιος τα νησιά, πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη διαμονή του εκ των προτέρων σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα. Δεν μπορεί να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ ή να μετακινηθεί από νησί σε νησί χωρίς να είναι μέλος κάποιου τουριστικού γκρουπ. Ακόμα και αν φτάσει στο Μαλέ, χωρίς κράτηση, υποχρεούται επί τόπου να βρει κατάλυμα (χωρίς πολλά περιθώρια επιλογής), το οποίο και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη του, αλλά και την ευθύνη των μετακινήσεών του, καθώς η μετάβαση και η επιστροφή στις ατόλες είναι ευθύνη των καταλυμάτων και δεν είναι δυνατόν να επιβιβαστεί στο ταχύπλοο χωρίς να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι. Οι Μαλδίβες, με πραγματικά υψηλές ταξιδιωτικές υπηρεσίες, απευθύνονται σε όσους είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ονειρικές διακοπές γνωρίζοντας, βέβαια, ότι όσο πιο ονειρικές είναι, τόσο περισσότερο θα τους κοστίσουν· και δεν είναι λίγοι, αφού πάνω από 300.000 τουρίστες επισκέπτονται τα νησιά κάθε χρόνο.

Στην πρωτεύουσα Μαλέ

Το νησάκι Μαλέ έχει μήκος περίπου 2 χλμ. και πλάτος ένα χιλιόμετρο. Ως πρωτεύουσα της χώρας διαθέτει μεγάλα κτίρια και ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνάει τους 100.000 κατοίκους, συγκεντρώνοντας το ένα τρίτο των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος, χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται εργαζόμενοι και έμποροι κοντινών νησιών που περνούν καθημερινά για εργασιακούς λόγους. Ηδη από τον 12ο αιώνα το Μαλέ ήταν η βάση των δυναστειών των σουλτάνων. Κατά τον 17ο αιώνα κτίστηκαν αποθήκες στο λιμάνι, και ένα προστατευτικό τείχος με επάλξεις. Λίγα είναι τα κυβερνητικά κτίρια όπως και τα αξιοθέατα: το Μεγάλο Τέμενος της Παρασκευής, το Εθνικό Μουσείο με εκθέματα και προσωπικά αντικείμενα των σουλτάνων και κάποια θρησκευτικά αγάλματα της προ Ισλάμ εποχής, κυρίως όμως η Ψαραγορά του νησιού, όπου οδηγεί ο παραλιακός δρόμος. Μεγάλο κομμάτι της οικονομίας του κράτους βασίζεται στην αλιεία, αφού γίνονται σημαντικές εξαγωγές ειδών ψαριού. Πρόκειται, θα λέγαμε, για ένα χρηματιστήριο από το οποίο εξαρτώνται και οι κάτοικοι. Λιγοστά είναι και τα καταστήματα του Μαλέ και συγκεντρώνονται γύρω από το εμπορικό κέντρο Singapore Bazaar.

Χρήσιμες πληροφορίες

 1. Είναι πολύ σημαντικό κάνοντας την κράτησή σας να γνωρίζετε επακριβώς σε ποιο νησάκι βρίσκεται το ξενοδοχείο σας.
 2. Το δεύτερο σημαντικό σημείο, είτε κάνετε την κράτηση σας μέσω Διαδικτύου είτε μέσω τουριστικού πράκτορα, είναι να διευκρινιστεί το μέσο με το οποίο θα μεταφερθείτε εκεί. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ανοιχτή βάρκα μαζί με τις αποσκευές κάτω από τον καυτό ήλιο ή να πιάσει ξαφνική βροχή (κάτι που είναι αναμενόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες) και να μην υπάρχει κάποιο σκέπαστρο. Για μακρινές αποστάσεις επιμείνετε στο ελικόπτερο, ενώ για συντομότερες το ταχύπλοο με στέγαστρο είναι ό,τι καλύτερο.
 3. Οι τιμές των διακοπών στις Μαλδίβες είναι αρκετά ελκυστικές και πολλές φορές έπονται ταξιδιού στη γειτονική Σρι Λάνκα. Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα καταλαμβάνουν ολόκληρα τα μικρά νησάκια και φυσικά, ελλείψει ανταγωνισμού, ισοφαρίζουν τις φθηνές προσφορές με πανάκριβες τιμές σε προαιρετικές εκδρομές και δραστηριότητες, φαγητά και ποτά, και κυρίως στο εμφιαλωμένο νερό, που αποτελεί το ακριβότερο είδος. Αν έρχεστε από Σρι Λάνκα επωφεληθείτε αγοράζοντας μερικά μπουκάλια, αλλιώς υπολογίστε στα έξοδά σας ένα σημαντικό ποσό για νερό.
 4. Αν είστε ερωτευμένοι, σε ταξίδι του μέλιτος ή πολύ κουρασμένοι, αυτός είναι ο ιδανικός προορισμός. Αν πάλι είστε αθλητικοί τύποι και λατρεύετε τα θαλάσσια σπορ, και κυρίως τις καταδύσεις, θα ξετρελαθείτε με τις Μαλδίβες. Αν πάλι δεν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και δεν έχετε καλή παρέα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βαρεθείτε αν μείνετε παραπάνω από τρεις ημέρες.
 5. Αν καπνίζετε, αγοράστε εκ των προτέρων τα τσιγάρα σας, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι πανάκριβες.
 6. Να είστε προετοιμασμένοι ότι η νυχτερινή ζωή περιορίζεται μόνο στα κλαμπ των ξενοδοχείων και φυσικά δεν αφορά τους ντόπιους.
 7. Επίσημο νόμισμα της χώρας είναι η «ρουφίγια», την οποία θα χρησιμοποιήσετε για μικρές αγορές μόνο στο Μαλέ, του οποίου τα καταστήματα φυσικά προτιμούν δολάρια. Ομως στα ξενοδοχεία θα πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες, των οποίων θα σας ζητηθεί άμεσα ο αριθμός για να γίνονται απ' ευθείας οι χρεώσεις, ή με μετρητά (σε δολάρια).
 8. Αν διαθέτετε εξοπλισμό κατάδυσης είτε απλά μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα, προτιμήστε να τα έχετε μαζί σας, καθώς ο εξοπλισμός ενοικιάζεται αρκετά ακριβά.
 9. Μια και πρόκειται για ισλαμική χώρα, σεβασθείτε τη θρησκεία (αλλιώς θα υποστείτε αυστηρές κυρώσεις) και θυμηθείτε ότι το χοιρινό και κυρίως το αλκοόλ, πέρα από πανάκριβο, είναι και παράνομο εκτός ξενοδοχείων - ακόμα και μια μπίρα.
 10. Καλό είναι να έχετε μαζί σας φιλμ, κασέτες, μπαταρίες, ένα πρόχειρο φαρμακείο με τα φάρμακα πρώτης ανάγκης, όπως και προφυλακτικά, αφού όλα αυτά τα είδη -αν και πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας- πωλούνται πανάκριβα στα καταστήματα των ξενοδοχείων. Αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, μην ξεχάσετε τα εντομοαπωθητικά.
 11. Εθνική γλώσσα της χώρας είναι η Ντιβέι, που μοιάζει με την αρχαία Σινχάλα της Κεϋλάνης και περιέχει αραβικές, χίντι και αγγλικές λέξεις. Η αγγλική γλώσσα ομιλείται μόνο στο Μαλέ και στα τουριστικά συγκροτήματα, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε ευρωπαϊκές εταιρείες (κυρίως ιταλικές και γερμανικές) και οι πελάτες τους είναι ανάλογης εθνικότητας. Ανάλογα συγκροτήματα δημιούργησαν αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες που απευθύνονται σε εκλεκτούς πελάτες. Οι Ιάπωνες επιχειρηματίες επιλέγουν εκείνα όπου το προσωπικό μιλάει την ιαπωνική γλώσσα και σερβίρεται γιαπωνέζικη κουζίνα.
 12. Πάρτε μαζί σας απλά ελαφρά ρούχα, από καθαρό βαμβάκι λόγω της υγρασίας, και ξεκούραστα παπούτσια ή σανδάλια. Για τα βραδινά θαλασσινά αεράκια χρειάζεται μακρύ μανίκι. Εκτός ξενοδοχείων υποχρεούστε σε σεμνό ντύσιμο (π.χ. δεν μπορείτε να κυκλοφορείτε με το μαγιό ή το μπικίνι στα χωριά) και για να επισκεφθείτε τεμένη θα βγάλετε τα παπούτσια σας. Μην ξεχάσετε καπέλο και γυαλιά ηλίου, καθώς και αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.
 13. Οι θαλάσσιες χελώνες, όπως και σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται σε κίνδυνο, γι' αυτό απαγορεύεται αυστηρά η εμπορία και η εξαγωγή προϊόντων από το καύκαλό της. Από την άλλη όμως τα αυγά της χελώνας αποτελούν ξεχωριστή λιχουδιά και απαραίτητο συστατικό στο παραδοσιακό φαγητό «βελάα φόλι».
 14. Δεν υπάρχουν ζητιάνοι στους δρόμους ούτε άστεγοι, ενώ το φιλοδώρημα, σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, δεν επιβάλλεται.

Οι παραδοσιακές βάρκες «dhoni»

Το dhoni είναι το παραδοσιακό σκάφος των Μαλδίβων που ξεχωρίζει με την ψηλή του πλώρη. Με αρκετά μεγέθη και σχήματα, με μηχανή ή χωρίς, μπορεί να εξυπηρετήσει ως ψαρόβαρκα, εμπορικό, μεταφορικό μέσο από ατόλη σε ατόλη, ακόμα και ως τουριστικό σκάφος! Η ψηλή του πρώρα -λένε οι ντόπιοι- βοηθάει το σκάφος να «σχίζει» τα θαλασσινά αεράκια, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι απλά διακοσμητική - και μάλιστα σε πολλά αλιευτικά dhoni προσθαφαιρείται.

Ομως, πολλές φορές θα δείτε κάποιο ναύτη σκυμμένο κρατώντας γερά την πλώρη, να παρατηρεί τα περάσματα στα ρηχά προκειμένου να φωνάξει στον τιμονιέρη πώς να αποφύγει τα κοράλλια. Δεν υπάρχουν γραπτά σχέδια κατασκευής και οι καλύτεροι τεχνίτες από τη Raa Atoll είναι περιζήτητοι στα 202 κοραλλιογενή -κατοικημένα- νησάκια των Μαλδίβων.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Αρκετές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν για το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μαλέ μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Ανάμεσά τους και η Emirates μέσω Ντουμπάι. Από το νησάκι Huhule που βρίσκεται το αεροδρόμιο (2 χλμ. ανατολικά του Μαλέ) θα φτάσετε στην ατόλη του ξενοδοχείου που έχετε κλείσει, με βάρκα, ταχύπλοο ή ελικόπτερο. Στις ατόλες βέβαια δεν θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο καθώς οι περισσότερες είναι πολύ μικρές - μόλις που χωρούν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στις Μαλδίβες θα ανακαλύψετε πλήθος ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με διαφορετικές τιμές για όλα τα βαλάντια.

 Περιορισμένα και αναλογικά πολύ μέτριας ποιότητας είναι τα καταλύματα που μπορείτε να μείνετε στην πρωτεύουσα Μαλέ, ενώ τα καλύτερα βρίσκονται στις ατόλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Laguna Beach Resort (T/+960-445903) στη South Male Atoll, το υπερπολυτελές συγκρότημα Kuda Huraa Reef Resort (T/+960-327450), το Club Med(T/+960-444552) στο νησάκι Farukolufushi με πολλές δραστηριότητες, το Kuramathi Tourist Resort, υπέροχο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ari Atoll με αρκετά καλές τιμές, ενώ το Nika Hotel (T/+960-450516) στην ίδια ατόλη είναι ίσως το ακριβότερο των Μαλδίβων, καθώς περιλαμβάνει 24 ιδιωτικές βίλες μόνο για εκατομμυριούχους.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Ψάρι με ρύζι και καρύδα είναι η βασική διατροφή των νησιών, που εμπλουτίζεται με κρεμμύδια και κόκκινες καυτερές πιπεριές και βέβαια τα τροπικά φρούτα, όπως μπανάνες, αρτόφρουτα, μάγκος, παπάγια. Η τοπική κουζίνα είναι αρκετά πικάντικη και καυτερή, και φαγητά με κρέας ή κοτόπουλο σερβίρονται συνήθως μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις. Οσοι ψαροφάγοι θα ενθουσιαστείτε, καθώς το άφθονο φρέσκο ψάρι είναι ό,τι φθηνότερο υπάρχει στα νησιά. Φυσικά στα resorts υπάρχουν πολλά, και διαφορετικής κουζίνας εστιατόρια, για όλα τα γούστα. Οσο για τα ποτά, στα τοπικά καφέ σερβίρονται αποκλειστικά αναψυκτικά, καφές και τσάι και στην καλύτερη περίπτωση μπίρα χωρίς αλκοόλ.

ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Αποφύγετε τα μαγαζιά των ξενοδοχείων, όπου οι τιμές είναι εξωφρενικές και κάντε καλύτερα μια βόλτα στην αγορά του Μαλέ. Εκεί θα βρείτε πολύχρωμα παρεό, μεταξωτά «λίμπαας», που είναι το παραδοσιακό φόρεμα των γυναικών, διάφορα διακοσμητικά από λάκα και όστρακα, μουσικά παραδοσιακά όργανα και κυρίως τα μεγάλα χειροποίητα τύμπανα «μπόρου μπέρου», μικρά αντίγραφα των πλεούμενων «ντόνι» και κοσμήματα από φλοιό καρύδας αλλά και σε ασήμι και χρυσό.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

Μοναδική διασκέδαση -ευλογία για αρκετούς- είναι το αγνάντεμα του ηλιοβασιλέματος με τις ψαρόβαρκες στον ορίζοντα, πίνοντας ένα ποτό στο μπαρ του ξενοδοχείου ή απολαμβάνοντας τους ήχους της θάλασσας. Βέβαια, τα βράδια διοργανώνονται μουσικές βραδιές στα κλαμπ των ξενοδοχείων. Στο Μαλέ μπορείτε να παρακολουθήσετε συναυλίες από ντόπια συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής. Μπορείτε ακόμα να παρακολουθήσετε αγώνα κρίκετ, που είναι και το πάθος των κατοίκων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα περισσότερα συγκροτήματα διαθέτουν σχολή κατάδυσης και νοικιάζουν εξοπλισμό και στολές, συνεπώς μη χάσετε την ευκαιρία να καταδυθείτε στον πλούσιο βυθό. Κάποιες σχολές διοργανώνουν καταδύσεις και στα ναυάγια. Ομως και εκείνοι που θα βουτήξουν με αναπνευστήρα έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν μαζί με τα πολύχρωμα ψάρια των κοραλλιογενών υφάλων. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι Μαλδίβες και στους σέρφερ.

Θαλάσσια σπορ όπως το κανό, το θαλάσσιο σκι και το τζετ σκι υπάρχουν σε κάθε ατόλη, ενώ για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους διοργανώνονται σαφάρι με βάρκες που διαθέτουν γυάλινο πυθμένα. Το απογευματινό ψάρεμα είναι άλλη μια δραστηριότητα που δίνει ικανοποίηση, αφού το ψάρι είναι άφθονο και όλοι επιστρέφουν με γεμάτα καλάθια, ενώ την επόμενη μέρα τα εστιατόρια των ξενοδοχείων αναλαμβάνουν να μαγειρέψουν τα ψάρια σας με τον τρόπο που θα ζητήσετε.

 

Greek